search

Despre Filaj

De mult am vrut sa scriu un articol despre acest subiect picant. Munca de detectiv este foarte complicata, insa din acest motiv este si frumoasa! Filajul reprezinta 50% din munca de detectiv, cel putin in cazul meu. Pentru mine munca investigativa de pe teren, este un "must" al profesiei. Daca avem un subiect, pe care vrem sa il vedem daca inseala clientul/clienta, atunci este necesar sa mergi, astfel incat sa vezi cu cine se intalneste si ce face atunci cand ar trebui sa fii cu prietenii/prietenele, ca sa cumperi cadouri de Craciun/Hanuka. 


Terminologie si ComunicareInainte de a discuta despre activitate in sine, as dori sa discutam despre terminologie si comunicare. In general discutiile sunt codificate. Securitatea conversatiei este necesara, fiindca indiferent unde te afli, nimeni nu trebuie sa stie sau sa inteleaga la ce te referi tu, in afara de colegul detectiv. Cu toate acestea se folosesc mai des cateva cuvinte uzuale in desrierea unui status-quo, care nu sunt secrete. Termenii sunt folositi pentru identificarea in spatiu, astfel incat toti detectivii sa poata sa inteleaga in orice moment coordonatele spatiale ale lor si ale subiectului/subiectilor. 


- subiectul--este persoana de interes. Practic omul care va fi supus investigatiei detectivilor.


Conform [Legii Detectivilor][1] Lg 329/2003 art 1 detectivul particular este persoana atestată în condițiile prezentei legi și care, fără să aducă atingere dreptului la viață intimă, familială și privată ori altor drepturi și libertăți fundamentale, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfășoară activități specifice de investigare, referitoare la: 


a) conduita și moralitatea publică a unei persoane;
b) date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potențială parteneră într-o afacere;
c) persoanele dispărute de la domiciliu;
d) bunurile care fac obiectul unor litigii de natură civilă sau penală înstrăinate în scopul prejudicierii intereselor unei părți în proces;
e) asigurarea protecției împotriva scurgerii unor informații din sfera vieții private sau a activității operatorilor economici care doresc să păstreze confidențialitatea acestora.

Avand in vedere cele spuse mai sus, categoria unui sibiect este variata. El poate fi o persoana, un obiect sau chiar o informatie, depinde ce anume cauti sa descoperi, in functie de situatia in care te afli. Spetele sunt diferite, prin urmare si subiectii sunt de mai multe feluri. 


- a nu zgaria --nu se refera la contactul direct dintre pielea cuiva si un alt obiect ascutit/zimtat, ci la a nu pune presiune, astfel incat sa nu fii observat in teren. Detectivii sunt ochii din umbra, asa ca indiferent de locul unde se afla, subiectul/subiectii nu trebuie sa ii vada, sau sa le simta privirea, astfel incat sa cunoasca faptul ca fac subiectul unei activitati de cercetare. 


- in nord, sau sud --Bucurestiul e mare, insa de regula se iau cateva repere geografice, fata de locatia subiectului. Punctul de interes, devine centrul cercului geografic, care va reprezenta practic arealul de desfasurare a investigatiei de "la fata locului". Cand spun acest lucru, ma refer la resedinta subiectului, sediul unei firme, sau locul care se doreste a fi filat. Pentru necunoscatori, daca ma aflu pe Kiseleff si am in spate Guvernul, atunci am in fata ca reper Baneasa, si in spate Piata Victoriei. 


- a peria am avut un caz, in care a trebuit sa caut intr-o anumita locatie, astfel incat sa gasesc bunul urmarit. Termenul se refera la a nu-ti scapa niciun detaliu, astfel incat sa stii exact daca bunul s-a aflat in locatie sau nu.


Vehiculele FolositeAm avut multe conversatii cu diferite tipuri de oameni, care sunand si discutand cu mine, incercau sa obtina o cotatie de pret foarte mica. Ideea este, ca daca iei un caz, in functie de subiectul investigatiei, iti trebuie minim 2 masini pentru a incerca aflarea adevarului urmarit. Adevarul te va elibera, insa pentru a-l afla, trebuie sa platesti pretul pe ora pentru fiecare om, care e distribuit in fiecare echipaj. Aflarea adevarului presupune un efor concertat, insa acest efort e unul colectiv, la care din punctul meu de vedere trebuie sa participe minim 4 persoane si implicit 4 masini diferite. Acum ca vine frigul, ar fi super ca masinile sa aiba un incalzitor stationar Webasto.


Pregatirea


Inainte sa ajung in zona, imi place sa dau o fuga in zona, sa vad cum arata locatia si sa imi fac o idee despre viitorul task. Dupa ce am terminat, imi place sa analizez subiectul folosind tool-uri OSINT. Conform [Revistei de Intelligence][2] OSINT (Open Source Intelligence – Intelligence din surse deschise) presupune cercetarea riguroasă a surselor deschise, de la presă, la biblioteci şi librării. În timp, în categoria surselor deschise a intrat şi Internetul, cel care a schimbat, aproape radical, lumea cunoaşterii.OSINT oferă context prin posibilitatea de a acumula istoric, validare pentru o înţelegere mai bună a materialelor colectate din surse secrete şi acoperire verosimilă în scopul protecţiei surselor. Tocmai de aceea, sursele deschise sunt, în mod special, cele mai potrivite pentru a le semnala celorlalte discipline ale intelligence-ului subiecte de interes, în special în condiţiile în care libertatea de mişcare a mărit considerabil accesul organizaţiilor media la informaţii.

Toolurile OSINT ma ajuta sa studiez locatia, astfel incat sa observ ce muzica asculta oamenii, ce poze s-au facut pe Flickr in acea zona. In general sunt meta-date care te ajuta sa iti faci o idee, despre oamenii care locuiesc in acea zona si care interactioneaza direct cu subiectul investigat. Poti vedea de asemena ce locuri frecventeaza un om, ce ii place sa faca, pe unde merge si prin ce grupuri de Social Media se afla. De ce e important acest lucru? Fiindca daca te afli pe teren si fara sa vrei pierzi subiectul, stii ca aproape de locul unde l-ai pierdut, e un restaurant pe care il frecventeaza, deci e posibil sa fie la acea locatie. In acest mod nu vei trebui sa te plimbi prin tot Bucurestiul in cautarea lui, ci vei sti ca sunt sanse mari sa fie la o anumita adresa. Lumea se schimba si prin urmare si detectivii se updateaza la societatea in care traim, tocmai pentru a usura mult, aceasta munca titanica investigativa.


Filajul


Am ajuns la final si la partea de investigare din teren. In general filajul este activitatea de investigare, care presupune munca unui grup de detectivi pentru a vedea cu cine se intalneste subiectul intr-un anumit moment. Pe cazurile care implica firme, munca de filaj presupune verificarea la o anumita locatie pentru a vedea, daca un angajat fura marfa firmei si/sau investigarea angajatilor pentru a observa, daca au activitati impotriva firmei la care lucreaza. Uneori in munca sub acoperire, vrei sa vezi daca cineva, care are acces la date secrete de serviciu, fura informatii pe care le ofera competitorilor, astfel incat intreprinde activitati de spionaj corporatist.


Filajul este o munca titanica, e o munca fizica la care participa minim 4 detectivi pentru a descoperi adevarul despre o anumita speta. De multe ori, in cadrul unui filaj, clientul are un anumit aport, fiindca daca poate sa ajute cu cateva hint-uri munca detectivilor, atunci orice informatie este bine venita. Subliniez aici necesitatea respectarii legii! Noi suntem niste profesionisti licentiati de catre IGPR, asa ca prin urmare respectam legea, astfel incat munca noastra nu aduce "atingere normelor de drept ori drepturilor și libertăților cetățenești", conform [HG 1666/2004][3] art 7.1. Imbracamintea unui detectiv este simpla. El nu trebuie sa bata la ochi, astfel incat sa apara cu ceas Rolex in timpul filajului. Va marturisesc ca atunci cand preiau un caz, am in masina diferite haine, astfel incat daca trebuie sa par cersetor, atunci par cersator; sau daca este nevoie sa merg la un restaurant pe soseaua Nordului, atunci sunt pregatit sa mananc trufe! Hainele il fac pe om in astfel de momente! Nu uitati ca interesul unui detectiv este aflarea adevarului, motiv pentru care trebuie sa fii pregatit. Nu ai nevoie sa filmezi filme de Oscar, uneori ai nevoie doar 40 de secunde, care sa surprinda necesarul! Concluzia acestui articol este ca oamenii stau impreuna "Si la Bine Si la rau, Dar Mai Ales la Bine"! iar daca aveti nevoie sa descoperiti realitatea unei indoieli, atunci nu ezitati sa ne contactati! "Realitatea este singura arma reala de pe pamant"! iar Adevarul te va elibera!


[1]: https://cohen.ro/posts/legea-profesiei-de-detectiv/

[2]: http://intelligence.sri.ro/osint-cine-ce-unde-cand-cum/

[3]: https://cohen.ro/posts/hotararea-nr-1666-din-7-octombrie-2004/